Wednesday, May 27, 2009

The One at No Black At Tie...

Salam.. Semalam aku menyaksikan satu persembahan yang hebat sempena birthday Kucik.. Happy Bday kucik !! Jadi, dia mengajak aku pergi No Black Tie satu tempat jamm untuk penyanyi2 dan pemuzik2 yang hebat tetapi bukan di main stream.. Ida Mariana dan Elvira.. 2 nama yang kurang terkenal atau kurang berada di mana-mana majalah atau paper di industri kita.. tapi kehebatan mereka berdua dalam mendendangkan lagu-lagu based on their genre was so magnificent ! Amazing and Fabulous !

Ida Mariana memang sudah aku kenali sebab aku mengenali adiknya.. dan dia juga salah seorang pelakon di dalam teater muzikal Puteri Gunung Ledang dan memegang watak sebagai Bayan. Seorang penyanyi jazz yang memang hebat dan vokalnya sungguh memukau !! Great show!! Really looking forward to watch ur next show..

Elvira pula honestly aku tidak berapa kenal namanya.. tp kalau tak silap aku pernah terlihat namanya dalam CD album Malique atau Too Phat.. Aku pun tak ingat sape tp dia ada featuring some of our artists.. Tak ingat la sape.. tp dia ni memang hebat dengan lagu-lagu RnB.. Power gile !! The best show semalam masa dia nyanyi lagu Patty Smith and diiringi puisi oleh rakan mereka.. So touched and full of soul ! Damn.. really touched me..

Aku memang mengenjoykan diri aku semalam.. setelah kepenatan satu hari suntuk meredah kerja harian ku.. namun disebabkan Kuciknye birthday aku tetap gagahkan diri pergi ke sana.. Memang time aku sampai memang cantikk, sampai je show terus start.. Lama jugak aku tak hang out dengan kawan2 aku ni.. Missed like those days.. Ya.. now it's different .. Hope this friendship will last long forever n ever..

Lastly, to Ida Mariana and Elvira.. U guys great man ! I'm glad to be part of the show and hope to watch ur show again..

Salam Algojo...

Sunday, May 17, 2009

The One when Tv programme conquered our time...

What a day last nite.. Started at 4pm, I just laid my lazy ass to my mother sofa and just golek in front of tv to watched American Idol marathon season until 7pm.. Lazy Bum !! It is one of the best season of American Idol.. Yaa.. My fav was Danny Gokey but his been eliminted at the top 3 show.. It's okay but the top finalist also very talented and i'm amazaed of Adam vocal that is so incredible and heart breaking.. I'm never seen the nasty Simon cowell give a standing ovation to the participants until he gave it to Adam. This bloody gay maybe will win this competition based on his talent and his 'cute' face.. Kris one of the most genius and brilliant participant as he manage to rearrange a bunch of song to his rendition and damn it is hot!! Really love how he change a song and make it like his own music... He remind me to Blake Lewis.. da' beat box man !! Okay.. Nuff said about AI..

Manchester United won again the EPL for the third time in a row !! Yeahhh.. Red Devils !! As i said it before, I was a red devils fan since I've watched the first debut Ryan Giggs played for MU.. If Im not mistaken it was 1992.. and until now Im still MU no. 1 fan.. From Van Der Sar to Berbatov, they all deserved to win this cup and maybe to win UCL on this coming 27th May ! Messi and gangs just wait for the Devils to screw up u guys !! I hope both teams will give a solid perfomance that will be remember in history of UCL .. For all the Red Devils fans we still have one more cup.. Let's go and sing " glory glory Man Utd and make it louder and louder !! GO Man Utd !!..

Final Af 7 just end up yesterday, and Hafiz won it.. Of course to me he deserved and should win it.. Based on his effort and voice he deserved to win ! The best show from Hafiz definitely from the PRTM week.. He sang ' Di mana kan kucari ganti...' To me at his young age and he can sing this one class masterpiece from our late beloved Tan Sri P.Ramlee, we should give Hafiz a standing ovation.. All the emotions, soul, movements and etc really captured all the audience heart !! Congratulations Hafiz for your superb effort.. At least he showed that he really wanna be a star and serious of doing it !!

Yaa.. this week there's nothing much to do.. Just relax at home and golek2.. That the best i love to do.. It is almost half a year already.. There's a moments that missed and I am looking forward to thinh more about my life.. Definitely, I need more time for myself and more time to close to Allah.. Sometimes, I just slow in making decision and so lazy to make decision.. Really need to overcome this laziness !

May the force be with u !

May Allah bless us !!

Salam Algojo..

Monday, May 4, 2009

Bila Algojo menari lagi...

Suatu masa dahulu Algojo sering menari mengikut rentak irama yang sudah menjadi fitrah manusia sejagat. Namun, sejak beberapa masa yang lalu, rentak itu semakin hilang dan Algojo takut akan kehilangan rentak yang menarik naluri seseorang. Sukar untuk Algojo mencari rentak baru mengikut peredaran zaman yang semakin berahi ini.

' Irama dan lagu tak dapat dipisahkan' bak kata sang pujangga arwah Tan Sri P.Ramlee.. begitu juga manusia dan cinta.. Algojo sering mencari kebenaran rentak yang diidamkan.. Rentak yang dapat kekal dalam hati sepanjang hayatnya.. Namun, rentak itu masih berada di awang-awangan.. Algojo yakin Yang Maha Pengasih pasti akan mengilhamkan rentak yang pasti menawan hati.. Sekarang Algojo lebih banyak berseloka mengikut rentak yang sedia ada iaitu rentak yang sering berada di hatinya.. Rentak yang lama tak pasti di tinggalkan.. Sukar untuk Algojo melupakan rentak yang lama.. Rentak itu tidak lapuk di zaman walaupun terpaksa mengharungi pelbagai dugaan untuk mengekalkan keaslian rentak itu..

Bilakah Algojo akan menari lagi dengan irama dan rentak yang baru ? Adakah rentak yang baru akan muncul atau rentak yang lama dikekalkan ?? Itu yang sering menjadi igauan buat Sang Algojo.. Kadang-kadang keresahan sering melanda diri seseorang yang bernama Algojo demi mencari rentak dan irama yang kekal di dunia ini.. Yakin pada cinta yang hakiki adalah asas rentak yang abadi..

Bilakah Algojo akan menari lagi....

Kembara Wali Songo...


Walisongo atau Walisanga dikenal sebagai penyebar agama Islam di tanahJawa pada abad ke-17. Mereka tinggal di tiga wilayah penting pantai utara Pulau Jawa, yaitu Surabaya-Gresik-Lamongan di Jawa Timur, Demak-Kudus-Muria di Jawa Tengah, dan Cirebon di Jawa Barat. "Walisongo" bererti sembilan orang wali.

Era Walisongo mengakhiri penguasaan kebudayaan Hindu-Buddha dalam budaya Nusantara dan digantikan dengan kebudayaan Islam. Walisongo adalah simbol penyebaran Islam di Indonesia, khususnya di Jawa. Peranan mereka sangat besar dalam mendirikan Kerajaan Islam di Jawa, juga pengaruhnya terhadap kebudayaan masyarakat secara luas serta dakwah secara langsung, membuat Walisongo ini lebih banyak disebut berbanding dengan ulama yang lain.

Masing-masing tokoh tersebut mempunyai peranan unik dalam penyebaran Islam. Nama Walisongo adalah

Mereka adalah para intelektual yang menjadi pencetus perubahan masyarakat. Mereka memperkenalkan berbagai bentuk peradaban baru, mulai dari kesihatan, bercocok tanam, niaga, kebudayaan dan kesenian, kemasyarakatan hingga pemerintahan.


Pesantren Ampel Denta dan Giri adalah dua institusi pendidikan paling penting di masa itu. Dari Giri, peradaban Islam berkembang ke seluruh wilayah timur Nusantara. Sunan Giri dan Sunan Gunung Jati bukan hanya ulama, namun juga pemimpin pemerintahan. Sunan Giri, Bonang, Kalijaga, dan Kudus adalah kreator karya seni yang pengaruhnya masih terasa hingga sekarang. Sedangkan Sunan Muria adalah pendamping sejati handai taulan.

Mulai dari Maulana Malik Ibrahim yang menempatkan diri sebagai "tabib" bagi Kerajaan Hindu Majapahit; Sunan Giri yang disebut para kolonialis sebagai "paus dari Timur" hingga Sunan Kalijaga yang mencipta karya kesenian dengan menggunakan nuansa yang dapat difahami masyarakat Jawa, yakni nuansa Hindu dan Buddha.


Sedikit sebanyak sejarah Wali Songo.. Pada bulan Ogos tahun ini, aku dan beberapa orang lagi pak menakan ku akan ke Surabaya, Indonesia dalam menjejaki Wali Songo ini.. Harapan ku agar dapat mengenali dengan lebih sempurna wali-wali Allah ini.. InsyaAllah...



Masa