Saturday, February 28, 2009

Alam M.Nasir....

Salam...

Yes !! Akhirnya hari yang aku tunggu-tunggu sejak tahun lepas tibe jua akhirnya.. Konsert M.Nasir yang baru beberapa jam yang lalu telah meninggalkan kesan yang mendalam.. Rata-rata penonton yang hadir pasti terhibur dengan gerakan dan muzik M.Nasir.. Sungguh mengasyikkan.. Aku pasti Ramli MS pun pasti menggoyangkan kakinya.. Tiada perkataan yang dapat digambarkan tentang kehebatan M.Nasir menguasai pentas IB dengan gerakan dan sentuhan listrik muziknya.. Credit to Nan as a music director..

Bermula dengan Gong Impian, lagu yang jarang2 aku dengar tapi telah membuka tirai dengan paluan gong dan penari-penari ulat yang bermakna.. diteruskan dengan magis ' Hati Emas dan Rajawali Terbang Tinggi.. M.Nasir meneruskan aksinya penuh makna denganlagu-lagu dari album terdahulu dan aku rasa hampir 20 lagu yang dia nyanyikan.. One of the best song yang dia nyanyi adalah ' Balada Seorang Teman' dari album Sang Pencinta.. uuu.. tajam betul dia nyanyi lagu ni.. Gimiknya , pernah dengar M.Nasir nyanyi lagu orang lain selain dr lagu dia ??? haaa.. dengan gaya selamba sambil petik gitar kapuk M.Nasir nyanyi lagu ' getaran jiwa' dengan gayanya yang tersendiri... Semua orang terdiam and terpesona dengar alunan suara M.Nasir yang penuh emosi ketika menyanyikan lagu keramat ini.. Dari keroncong ke rock M.Nasir menggegarkan IB dengan penuh semangat.. Sesekali gayanya seperti seorang pesilat dan sesekali gayanya menggambarkan kekesalan yang timbul dari dirinya.. Mentera Semerah Padi dan Raikan Cinta benar-benar membuatkan penonton ' gila ', nasib baik lah mamat duduk sebelah aku tu protokol sikit kalau x aku pun dah naik ' gile ' gak.. and lastly tribute to Loloq dengan lagu Ada n Apokalipsdan terus menutup konsert meninggalkan penonton dengan seribu kenangan walaupun belum puas sepenuhnya..

Masih banyak lagu keramat M.Nasir yang dia tak nyanyikan termasuklah lagu blog ini.. Namun aku tetap puas dan berbaloi dengan harga tiket yang aku.. Nasihat aku kpd pendatang2 baru jadiknlah M.Nasir ini sebagai contoh untuk berjaya di dalam bidang ini.. Mungkin 2-3 pot ini aku byk menceritakan konsert ini..

Anyway, M.Nasir is the best and legend in our industry.. No one can beat him so far after P.Ramlee.. !! Congrats SIFU !!

Sunday, February 22, 2009

Kepadamu Kekasih...

Bila berbicara tentang cinta.. Terlalu banyak maksud yang tersirat bakal menjelma.. Pada aku cinta adalah satu perasaan yang datang bila hati disentuh dengan perasaan yang berlainan.. Magis cinta ni.. Sukar untuk digambarkan dengan perkataan bila bercinta.. Namun pada aku cinta yang paling utama adalah cinta pada yang Satu iaitu Tuhan sekelian alam Allah s.w.t. Dengan cintaNya kepada seluruh umatNya di dunia inilah yang akan membawa kita ke jalan Cinta yang paling diberkati olehNya.. Apalagi yang kita inginkan di dunia ini selain kebahagiaan yang sememangnya datang dari cinta.. Hanya Dia yang dapat memakbulkan segala perasaan yang datang dari naluri kita yang luhur dan kita hanya perlu berserah kepadaNya..

" Hanya padamu kekasih aku serahkan.. Jiwa dan raga jua segalanya... "

Terkenang aku ketika aku mengerjakan umrah pada tahun lepas bersama ahli keluarga ku.. Ketika pertama kali menjejakkan kaki di bumi Madinah Al-Munawarah yang penuh dengan emosi dan syukur terhadapNya, aku tak dapat nak bayangkan dan dikata dengan perasaan bila dapat menjenguk makam kekasih Allah iaitu Nabi Muhammad s.a.w.. Sungguh terharu dan sebak kaki ku ketika berada di hadapan makam nabi. Aku sedar yang selama ini aku sering melupakan kekasih Allah yang Satu ini.. Perasaan cinta pada nabi dan bangga menjadi seorang Islam muncul ketika aku berada di hadapan makam Nabi dan sebelum itu ketika berada di dalam kawasan jelmaan syurga yang Allah turunkan di dunia iaitu di dalam Raudhah.. Ahhh.. sungguh magis perasaan ketika berada di antara tiang-tiang Raudhah.. Tanpa ku sedari air mata saja yang mengalir mencurah-curah ketika berada di situ.. Setelah menunaikan 2 rakaat solat sunat aku menadah tangan ku ke langit dan memohon segala yang terkandung di dalam isi hatiku dan yang pasti memohon keampunan di atas segala dosa dan lara yang telah aku lakukan.. Terasa cintaku pada Allah dan pada Rasulullah s.a.w sangat dalam dan sangat jarang aku rasakan sebelum ini.. Dan perjalanan dari kota Madinah hendak ke Mekah juga telah membuatkan hati ku terusik melihat keadaan padang pasir yang terbentang luas di kiri kanan jalan. Dengan menaiki can perjalan ke kota Mekah Al-Mukaramah mengambil hampir 4 jam lamanya dan aku membayangkan Rasulullah dengan menaiki unta bersama sahabatnya berhijrah dari kota Mekah ke Kota Madinah dalam suasana panas terik di bawah sang mentari dan diiringi pasir-pasir gurun sedangkan aku menaiki van yang berselimutkan air cond dan beralaskan tempat duduk yang empuk.. Arghh.. aku terharu terkenangkan Rasulullah dan sahabtnya begitu kuat imannya demi menegakkan agama yang kita sanjung ini.. Termenung jauh aku mengenangkan saat-saat itu.. begitulah pengorbanan kekasih Allah yang satu dan hanya Rasulullah yang dapat memberi kita syafaat padi hari pembalasan yang membawa kita ke dunia idaman iaitu Syurga..
Aku memohon agar sentiasa diberkati oleh Allah s.w.t dan sering mencintai akan Penciptaku dan kekasihNya Rasulullah s.a.w dan aku berdoa agar dapat kembali ke tanah suci Mekah dan Madinah yang penuh dengan rahmat dan magis yang tidak dapat di sebut dengan perkataan.. Dengan keadaan dunia yang semakin tenat ini, aku mohon padaMu agar kami sentiasa dilindungi daripada melakukan perkara-perkara yang boleh mengubah haluan kami..

Amin..

Wednesday, February 18, 2009

Bila larut malam....

Salam..

Jam dsah nak dekat pkl 12, bebola mata aku masih terbeliak bagaikan burung hantu yang sedang merenung melihat keindahan malam.. Penat, boring dan sunyi teman yang paling akrab sekarang ni.. Nak tunggu game bola lambat sangat pkl 4 pagi.. Esok aku nak pegi Putrajaya lagi ni.. Kelopak mata ni tak nak tutup plak.. haih..

Ooo.. Last week aku gi tgk wayang dengan sedara aku tengok cite Geng. Perlumbaan or Upin & Ipin.. Aku dah tengok movie ni masa mdeia preview bulan lepas.. Apa yang aku nak cakapkan filem ni memang bagus and 1000 juta ratus ribu puluh korang semua patut support tengok cite ni.. Aku tak pernah tengok kartun Upin & Ipin yang kat TV9 tu.. tapi lepas tgk filem ni aku balik umah layan balik kat youtube.. Sungguh comel dan kelakar filem ni.. Bangga aku ada pemuda Malaysia yang mampu buat filem animasi dengan bajet yang ciput tapi boleh dianggap sesuatu yang membanggakan.. TAHNIAH Les Co'paque Production for this amzing filem.. !! Walaupun ada sedikit kekurangan ala biasalah mana boleh perfect sangat tapi as a beginner aku boleh katakan ianya sesuatu yang boleh dibanggakan.. Pada mulanya aku dengan gemuk member baik ingat nak tido masa tgk preview tapi jangkaan kami meleset filem ni berjaya membuatkan aku dan gemuk ketawa sampaikan ada apek sebelah kitorang yang tak tau dr press mana pun gelak bukan main lagi.. Gemuk ketawa sampai nak terkincit sikit yang gua aku gelak dah macam sundel bolong !! Memang menghiburkan and sangat patut di tonton oleh semua bapak and mak budak untuk bawak anak2 mereka.. Satu tips bila tengok filem ni pastikan tengok sampai habis credit mention ada beberapa babak lagi.. Jangan terus blah !! dan tengok ada sekor gelagat ayam yang hilang ( ayam ni suka majal orang )..

Maybe minggu depan aku nak layan tengok filem baru Bradd Pitt and Tom Cruise.. tapi yang pasti aku tak sabar nak tunggu Konsert Alam Muzik M.Nasir 27 Mac nanti.. Yeahhhh !!
Tiket aku dah beli... Walaupun sengsorang gua tetap nal layan.. lagipun dah biasa keluar sengsorang.. Apa ada hal...

Bila larut malam menjelma, aku masih lagi susah nak tido.. Bila dah sampai waktu suboh susah nak bangun yang setan pulak makin tarik selimut aku.. Arghh tension aku !!

Bila larut malam.. akan ku paksa mata ku tutup dalam kelam.. dilindungi dengan kesaktian kalam dan akhirnya aku akan terus lena dalam diam..

Salam..

Sunday, February 8, 2009

Gemuk n gang

Salam...

Aku baru balik dr pot biasa aku di Bangsar.. Saje harini aku nak layan lagu yang relax sikit.. Lama gak aku tak lepak kat Social.. Boleh pulak harini ada brader TOm ( drummer ) ada sekali.. Ada gak la session yang dia jam dengan brader2 social tu.. Aku memang relax harini.. Dari blues sampai lah ke folk, aku dibuai muzik yang enak dari si gemuk n gang.. Puas aku dapat layan lagu harini..

Sesekali layan diri sendiri merayau and happy kan diri sendiri ni memang syok.. Walaupun aku sorang tapi aku puas sebab aku dapat buat benda yang aku suka layan.. Gemuk n gang ni memang talented la, semua lagu diorang belasah.. blues, soul, rock, latin, pop, jazz n folk.. Memang layan !! Korang boleh la try gi tgk diorang main kat The Social, Bangsar.. Macam biasa la kena segelas Ice Lemon Tea yang berharga RM 8 then mintak air suam duduk la situ sampai tutup.. Namun kepuasan yang bakal dapat lebih bernilai dr RM 8 tadi..

Oklah.. to be continue..

Salam..

Saturday, February 7, 2009

Lagu kita

Salam...

Deras hatiku berdetar
Di langit aku terlihat kamu
Terang malam,teman kita
Dengan angin meniup sayu

Ku petik gitar akustik ini
Dengan harapan dia mendengar
Melodi indah yang ku cipta
Hanya untuk luahkan rinduku padanya

Dan aku terus,
Menyanyi lagu ini untukmu,
Walau berjuta mendengar,
Lagu ini hanya untukmu,
Arah hidup kita,
Digambar bintang di angkasa
Dan berkelip melukis cinta
Terciptalah lagu kita

* sekarang ni aku tengah high dengar lagu Aizat ni.. Ntah macam mana tetiba je aku boleh minat dengar lagu ni.. Sebenarnya first time aku dgr lagu ni masa AJL hari tu.. Aku ni memang dah jarang dgr radio.. tapi bile dgr Aizat nyanyi lagu ni masa final aku jatuh hati la pulak.. AKu memang akui Aizat ni memang talented.. Suara yang sedap and boleh jadi composer yang besar satu hari nanti kalau tak buat perangai la.. Tiap2 hari aku main lagu ni baik kat ofis mahupun kat umah.. Layan la pulak.. Sebuah lagu yang simple and senang untuk kita faham.. Very direct composition..

Masa