Monday, October 27, 2008

Datuk Sheila Majid..


Tahniah kepada Sheila Majid yang baru dianugerahkan pangkat Datuk daripada baginda Sultan Pahang.. Pada aku patutnya dulu lagi Sheila Majid ni dah dapat Datuk.. bukan sekarang ni.. Nama dia bukan setakat terkenal kat Malaysia malah di beberapa negara Asia seperti Jepu, Indonesia dan Singapura.. Dia dah lama bawa nama Malaysia terkenal di serata Asia di zaman kegemilangan beliau tapi baru sekarang dapat pengiktirafan.. Anugerah AIM pun belum dapat lagi.. Aku rasa dah boleh bagi dia banyak pengiktirafan from our local industry..

Aku teringat masa aku pergi Bali pada tahun lepas.. Ketika masuk ke satu kedai di pekan Ubud.. Aku terdengar lagu Tommy J.Pisa yang popular.. Apa nama lagu tu aku dah lupala tapi top gak la kat Malaysia ni.. Bapak aku la yang kenal kan Tommy J Pisa ni.. so aku pun menyanyi la lagu tu and minah indon tu terperanjat gak dengar aku nyanyi lagu tu sebab tak semua orang tau lagu tu.. Then, dia tanya aku dari mana, aku terus cakap aku dari Malaysia.. terus dia cakap negara Siti Nurhaliza.. memang nama Siti kat sana cukup terkenal.. Aku tanya minah Indon tu lagi sape artis Malaysia yang diorang kenal.. nama kedua yang minah tu sebut Sheila Majid.. and Sheila Majid memang terkenal satu masa dahulu sama macam Siti sekarang.. Sememangnya nama Sheila Majid memang gah satu masa dulu kat Indonesia.. tu baru kat Pulau Bali belum kat Jakarta.. Minah tu cakap Sheila Majid top dulu kat sana then baru masuk Search dengan lagu Isabela dan Fantasia Bulan Madu.. tapi yang start Sheila Majid dengan lagu Sinaran and Antara Anyer dan Jakarta.. Dia juga yang start buat Konsert di Jepun yang mendapat sambutan yang baik dari orang sana..

Muzik yang di bawa Sheila Majid memang agak sukar diterima masyarakat kita pada masa dulu. Mungkin sebab time tu masih lagi zaman lagu2 rock baru nak masuk.. tapi disebabkan dia seorang sahaja yang buat lagu Jazz and R&B tu yang buat dia ada follower dia sendiri sehingga ke hari ini.. Dia dianuerahkan suara yang baik.. wajah yang comel.. membuat kan dia menjadi satu pakej yang menarik untuk terkenal satu masa dulu.. Dengan ditambah lagu2 dari komposer2 yang hebat serta muzik arranger yang baik dari Roslan Aziz sememangnya menjadi ramuan yang terbaik untuk Sheila Majid menjadi terkenal dulu.. Konsert2nya pun habis pukul rata kalau kat dalam Malaysia.. Ingat lagi Konsert Ikhlas kat stadium merdeka yang melimpah2 orang datang.. Time tu Afdlin Shauki pun belum top lagi.. Zainal Abidin dengan jeans lipat bawah dengan t-shirt putih.. One of the best konsert yang aku pernah tengok.. Konsert Lagendanya pun menusuk ramai penonton yang pergi tengok.. Time tu aku masih lagi sekolah rendah so tak berapa reti nak appreciate konsert2 ni.. tau nak main bola je time tu.. tapi nasib baik mak cik aku ada tape konsert2 dia.. so bila dah pandai sikit barula aku tengok konsert2 Sheila Majid ni..

So.. Congratulation Datuk Sheila Majid !! baru semalam aku tengok DS1 Sheila Majid.. Memang best.. Sheila Majid still Ratu Jazz Malaysia and one of the best performer yang tiada tolok bandingannya.. Semoga terus berkarya dan selamat dunia dan akhirat..

Lagu- lagu Sheila Majid yang menjadi pilihan aku :

  • Sinaran
  • Antara Anyer dan Jakarta
  • Aku Cinta Padamu
  • Lagenda
  • Tua Sebelum Waktunya
  • Dia
  • Warna
  • Ku mohon
dan banyak lagu lagi...

Sunday, October 26, 2008

Lam wau Lam Wau Kaf = LOLOQ



ADUH SALEHA // Rintihan ku kepada orang-orang yang soleh dan solehah

Mana rayuanku hendak ku sampaikan
// Bagaimana mungkin ku hendak sampaikan kata-kata nasihat
rindu berahiku pada kasih yang jauh
// Aku amat mendambakan kasih Tuhan tetapi aku masih jauh dari-Nya
jauh bukan jarak dan tempat
// bukan jauh jarak atau di mana aku berada
jauh nama dan pangkat // tapi jauh dari segi amalan ku dan kedudukanku di sisi-Nya

Mana penggantimu hendak ku dakapkan
// Di mana aku hendak mencari penggantimu untuk ku bergantung
dendam asmaraku pada cinta yang luruh
// Aku inginkan cinta yang menyerahkan sepenuh jiwa dan jasad
luruh bukan daun dan bunga
// Bukan menyerahkan harta dan wang ringgit
luruh jiwa dan badan
// tetapi menyerahkan seluruh jiwa dan jasad
Bertahun ku sandar percaya
// Sudah lama kita menjadi seorang muslim dan mengamalkan suruhan-Nya

(adakah ia hanya disandar bukan dikandar?)
tak mungkin padam cahaya
// dan kasih dan cinta Tuhan tidak akan terhenti terhadap hamba-Nya
cintamu bagai rembulan // Kasih sayang para solihin dan solehah sesama mukmin sentiasa terpancar dan ada
hilang dipandangan kala langit dilindung awan
// Namun, kekadang terlindung juga apabila ada yang menghalang (atau kita sendiri yang tidak mahu menerima)

Aduh mahkota terhempas
// Kekuasaan kita sebenarnya hampir musnah, raja-raja hilang kuasa, maruah anak-anak bangsa tiada (zina, maksiat dan hedoisme berleluasa)
barulah ku sedar, yang ku sangkakan intan oh hanyalah kaca
// Barulah kita perasan apa yang kita sangkakan baik selama ini adalah sebaliknya
Sesudah berdarah barulah ku sedar
// Apabila mengalaminya sendiri dan mendapat bala/musibah baru kita tersedar dari angan
jiwa ku tercalar ohhh.. sakitnya bukan kepalang
// Akhirnya jiwa kita tersiksa dan hati semakin gelap tanpa pedoman

Kau biarkan aku sendiri menderita susah - nasib hidupku saliha
// Orang-orang yang soleh dan solehah semakin jauh dari kita (kita yang menjadikanya begitu, bukan ?) Hidup kita susah (jiwa yang muflis) walaupun senang (harta bertimbun tanpa berkat)
Kau biarkan aku sendiri melewati sepi - dalam hidupku saliha
// Kita sudah kesepian kerana meninggalkan nasihat dan kata-kata orang-orang yang soleh
kau biarkan aku sendiri meratapi nasib - dalam derita saliha
// Akhirnya kita terpaksa meratapi nasib kita yang penuh derita buatan kita sendiri
ohh......... saliha
// Tolonglah aku orang-orang yang soleh


Aku terpanggil nak bercerita sedikit tentang salah seorang insan muzik yang aku tabik and respek.. tak lain tak bukan Allahyarham Rosli Khamis @ Loloq. Sape yang tak kenal Loloq ni.. Kalau sape yang terlibat dalam industri muzik ni mesti kenla dengan Loloq dan mengenali hati budi beliau. Walaupun aku tak pernah bercakap dengan dia cuma pernah beberapa kali terserempak tapi daripada cerita2 yang aku baca sememangnya dapat merumuskan yang Loloq seorang insan istimewa yang menjadi idola di dalam industri muzik ini khususnya dalam bidang penulisan lirik..

Bermula dengan sebagai pengikut setia M.Nasir suatu masa dahulu sehinggakan M.Nasir menyuruhnya mengurung beliau didalam studio dan menyuruhnya menulis lirik.. Sesungguhnya M.Nasir sudah tau akan kebolehan Loloq ni tapi masih belum di ketengahkan bakatnya.. dan hasilnya dalam satu malam Loloq berjaya menghasilkan lebih kurang 5 buah lagu yang ada diantaranya yang popular sehingga ke hari ini.. ( diceritakan oleh arwah sendiri dalam satu rancangan tv suatu masa dahulu ) Antara lagu2 yang dihasilkan ialah Mentera Semerah Padi, Apokalips, Gelora Cintaku, Keroncong Nostradamus dan lain-lain lagi..

' Aku disini bagai si helang, mabuk kepayang pulang petang, bersua cenderawasih kayangan, melayang songsang di awan ' - Keroncong Nostradamus

Terlalu banyak lirik2 lagu yang dihasilkan oleh beliau yang sungguh bermakna dan menikam kalbu. Aku rasa banyak jugak lirik2 lagu dia yang membuatkan aku nak buka buku dan cari maksudnya. Lagu Andalusia salah satunya.. sebelum ini aku tak pernah tahu apa itu Andalusia.. tapi setelah mendengar lirik lagu beliau disulam irama padang pasir oleh M.Nasir membuatkan aku ingin mengenal lebih dekat tentang bumu Al-Hambra ini.. Lagu Kias Fansuri juga meninggalkan kesan dalam hidupku.. Kisah Nabi Yusof dan Siti Zulaikha yang tak pernah aku ketahui bahawa hebatnya cinta agung diantara mereka sehingga aku mengkaji sendiri lagu Kias Fansuri itu..

' Tak sia-sia azam Zulaikha, bisa cermin mengintai jiwa, Tak sia-sia mimpi Zulaikha, bisa jadi lorong insan bercinta' - Kias Fansuri

Sememangnya kimia diantara M.Nasir dan Loloq tak dapt dipertikaikan lagi. Keakraban mereka yang ibarat isi dan kulit membuatkan hasil kerja mereka seperti satu masterpiece yang kekal abadi. Aku bukan nak bias kepada penulis2 lirik yang lain tapi dia ni banyak buat aku berfikir tentang kehidupan and ketuhanan. Banyak lirik2 lagu dia yang buatkan aku nak buka buku. Biasala aku ni paling malas nk baca buku.. tapi lirik2 dia boleh membuatkan aku nak buka buku.

Antara lirik2 lagu nukilan beliau yang membuatkan aku terpesona
  • Bonda
  • Mentera Semerah Padi
  • Ghazal Untuk Rabiah
  • Apokalips
  • Langgam Pak Dogo
  • Keroncong Nostradamus
  • Awan Yang Terpilu
  • Aduh Saleha
  • Suralaya Dalam D Major
dan banyak lagi lirik2 beliau..

Semoga roh beliau sentiasa dicucuri rahamt oleh Yang Maha Esa.. Agar rohnya berada bersama para solihin.. Amin..

Al - Fatihah..

Saturday, October 25, 2008

Malaysian Football

Aku baru lepas tengok Pestabola Merdeka tadi.. Malaysia kalah penalti dengan Vietnam.. Soalnya sekarang, aku masih belum nampak perubahan dalam game Malaysia sejak beberapa tahun yang lalu.. Sebelum aku tengok so tak game Malaysia , aku tengok dulu game Man U dengan Everton.. Memang la tak boleh nak beza dengan diorangnye standard tapi terlalu sedih la nak tengok game Malaysia.. Aku tak tau camne nak cakap.. terlalu menyedihkan.. Kerajaan dah habis berjuta Ringgit yang kebanyakkannye duit cukai kita untuk diorang ni main bola saje.. tapi apa yang kita dapat.. HARAMM menyakitkan mata.. Kalau setakat kalahkan team yang tengah perang macaam Afghanistan tu takkkan nak dibanggakan sangat.. Walaupun kapten Malaysia tu kawan aku tapi aku pun tak boleh nak bias kata dia bagus.. Senang cakap camni la.. Player2 Malaysia ni semuanye lembik .. Macam takde sporting spirit.. Very slow.. cuma aku tengok Safee Sali tu boleh main.. ada skill and ada power tu shoot.. Kualiti dah ada tapi kena brush up lagi.. Main bola ni adalah team game bukan individual game.. so tak boleh nak harapkan dia sorang jer..

Dalam negara Malaysia ni ada dekat 30 juta penduduk.. Mustahil takde sorang pun yang boleh sepak macam Beckham, skillful macam Ronaldinho, kebal macam John Terry, setangkas Petr Cech.. mesti ada.. Aku rasa senang jer nak kembalikan balik game Malaysia macam zaman Zainal and Dollah dulu.. First sekali, rombak balik FAM.. Letakkan orang yang sepatutnya untuk menguruskan FAM.. and kalau boleh carikla coach yang lebih bertauliah lagi..

Enuff said about all this shit.. dah banyak orang luar memekak and memekik.. tapi samanya.. naik menyampah...Apalagi nak cakap.. Haa lagi satu.. Stesen TV tu apa salah nya tanyang balik game2 dulu masa zaman Mokhtar Dahari sampai ke zaman Zainal dan Dollah kalau nak tarik balik perhatian penduduk Malaysia ni tengok bola Malaysia balikk..

' Majulah Sukan Untuk Negara '

Wednesday, October 22, 2008

Alhamdulillah...

Disaat waktu berhenti…kosong
Dimensi membutakan mata,memekakkan telinga
Lalu diri menjadi hampa
Saat paradigma dunia tak lagi digunakan untuk menerka*
Sadarku akan hadirmu,mematahkan sendi2 yang biasanya tegak berdiri

Ult li albi bissaraha (I’m opening up my heart with honesty)
Hayya nab’idil karaha (Let’s avoid the hated and hatred)
Syakkireena a’ kulli ni’ma (Let’s remain thankful with what we have)
Ba’ ideena anil fattana (Let’s avoid all lies and sins)

Merenungi luar jendela,mengagumi kebesaran yang Maha Esa
Ku menilai kehidupan dari sudut berbeza
Tak memadai hanya kecapi rasa selesa
Maukan harta yang mampu beli 1 semesta
Berpesta ke pagi botol bergelimpangan
Kekasih muda bukan takat berpegang tangan
Harta dan jamuan nafsu tidak berkekalan
Bila menjelang tua bukan itu jadi bekalan
Dan jangan puisi ini disalah tafsir pula
Bukan berkhutbah cuma betuli diri jua
Ingin hidup sempurna aset nilai berjuta,
saling tukar wanita,senyum dan mati tua
Bakat dikurnia jangan disalah guna
Jangan kufur nikmat yang diberi percuma
Guna kelebihan untuk hikmah bersama
Jagalah nama hidup penuh pementasan dan drama
Ada berisi ada yang kurus,ada melencong ada yang lurus bukan semuanya tulus
ada sempuna ada kurang upaya ada yang jadi buta hanya bila sudah kaya
Sebesar rumah bermula dengan sekecil bata,boleh hilang dalam sekelip mata
Ucaplah alhamdulillah bukannya sukar, kerna semana kaya atau besar
Tetap Allahuakbar!!!

Jadikanlah ku tentera Fisabilillah yang tertera di kalimah harap memanduilah
Entah apabila persimpangan tiba,hidup penuh rintangan harus kuhadapinya
Harapku tidak terlupa diri bila gembira,dan cuma mula mencari kau disaat hiba
Ku cuma manusia penuh dengan kesilapan tapi bisa membezakan cahaya dan kegelapan
Tabah bila dihalangan duri onak dan cobaan
Teguh bila dicobakan keruh kuasa dan perempuan
Sentiasa legar diminda,dikejar dan dipinta dari zaman bermula hingga ke akhirnya
Ku mengerti siapa ku tanpamu disisi dan apa guna posesi juga posisi
Sementara ini cuma hanya puisi,nukilan tulisan dan bisikan isi hati
Mencari keterangan,menjiwai peranan menepati pesanan janji juga saranan
Alhamdulillah atas kurniaan rezeki,moga tidak terleka dalam perjalanan ini

Aku yang memandang di dalam lubuk hati,mencari-cari zat rahsia yang katanya tersembunyi
Aku yang melihat alam meliputi wujud menyertai lalu ku pindahkan alam ke dalam mata hati
Aku hakiki,aku mengerti segala yang terjadi di langit dan di bumi
Gunanya tiada fantasi, pelik dan benar,qada’ dan qadar kau berilah ku kekuatan
Agar dapat ku hindarkan segala kesesatan
Usah kau biar nafsuku terliur dari pandangan majazi ini,
aku yang hodoh lagi hina amat benar merindui
Moga cahaya lailatul tak membutakan mataku,semoga segala puji tak ku meninggi diri
Moga segala janji dapat juga ku penuhi,moga dapatku hadapi tikaman dari belakang
Lidah setajam pisau, ku tidak akan risau dengan dugaan cabaran sepanjang perjalanan
Ku pasrah ku akur 7,8,6 Alhamdulillah Syukur…

Sujudku pun takkan memuaskan inginku
‘tuk hanturkan* sembah sedalam kalbu
Adapun kusembahkan syukur padamu ya Allah
Untuk nama,harta dan keluarga yang mencinta
Dan perjalanan yang sejauh ini tertempa
Alhamdulillah pilihan dan kesempatan
Yang membuat hamba mengerti lebih baik makna diri
Semua lebih berarti akan mudah dihayati
Alhamdulillah,Alhamdulillah,Alhamdulillah...

Thursday, October 16, 2008

Berikan Nurbisa...

Sudah lama dia berjalan dibawah panas terik mentari.. Mencari sesuatu yang abadi.. Namun makin jauh dengan cahaya mentari makin besar bayang2 dirinya... Sekarang tibalah masanya untuk dia mengejar cahaya yang hakiki supaya bayang-bayang dirinya berada di bawah tapak kakinya.. Apakah dia bboleh melakukannya ?? Dia tetap mencuba dengan apa daya sekalipun..teringat peristiwa Siti Hajar dan anaknya Nabi Ismail a.s yang mencari air di tengah padang pasir..

Sudah puas dia berjalan di tengah kota yang penuh warna warni.. Kehidupan yang tiada henti dan penghujung selagi belum ditiup seruling sakti..Kononnya melepaskan keresahan dengan mencari ketenangan.. Dia sedar tentang kekarutan semua itu tetapi dia adalah manusia dan tetap manusia. Dia berharap dapat meninggalkan jauh segala kekalutan yang bersemadi dalam dirinya.. Demi mengejar cita-citanya yang satu.. Satu yang pasti kekal abadi selamanya..

Sudah puas dia dilanda asmara.. Mencari kasih sejati tak kunjung tiba..Dia tahu bahawa kekasihnya sedang menanti di hujung dunia tetapi terlalu banyak halangan yang perlu di tempuh untuk menggapai segala impiannya.. Terlalu besar pengorbanan yang perlu di redah.. Apakan daya cinta sang Arjuna bukanlah omong kosong tetapi sememangnya ingin ditawan hati yang telah terpaut dengan apa cara sekalipun..Berkat rahmat dari langit dan sujudnya pada yang SATU, pastinya akan sampai jua ke cahaya yang terang benderang...

Sudah sampainya untuk dia meneruskan hidup di dunia yang penuh dengan ranjau yang berduri yang pasti mencari mangsanya.. Dia rasakan yang dia bersendirian tetapi masih terasa di hatinya ada tersemat sinar-sinar yang masih ada di hatinya.. Itulah yang membuatkan dia terus berdendang walaupun di dalam tangisan..

Hidupnya masih belum selesai.. Dia takkan berhenti mengangkat tangan dan menung di langit..

Tuesday, October 7, 2008

Sentuhan Listrikmu....


Bisakah aku bertanya padamu
Dari mana datang sayang ini
Dari redup matamu
Atau bisikan mesra

Adakah kerna sentuhan listrikmu
Membuat ku terus berjanji
Hati ini hanya untukmu saja

Sentuhanmu bukan datang dari
Dunia materi
Terasa ini pernah mengusikku
Bagai de javu

Ku rindu sentuhanmu
Ku damba sentuhanmu
Tiada lain yang ku inginkan
Hanyalah
Hanya sentuhanmu

Di Balik Cermin Mimpi..


Assalammualaikum....

Hari raya sudah berlalu... Hari ni dah masuk hari ke 7 kita menyambut Aidilfitri.. Di sebalik kemeriahan yang disambut oleh mereka yang bergembira menikmatinya , jangan lupa pasti ada hati yang berduka ketika menyambutnya. Kita mestilah sentiasa bersyukur diatas segala pemberianNYA.

Bosan, sangap, serabut... kepala hotak penuh kabut.. macam sampan dilanda ribut.. aku masih menanggung pada hati yang dah terpaut.. membuatkan aku hidup seperti seorang badut..

Arrghhhh.... Arghhh ... Arghhhh...

Tak tau kat mana nak lepaskan .. Rasa macam nak lari laju-laju sambil menjerit sekuat hati sampai terkeluar anak tekak.. walaupun tak menyelesaikan apa yang menyerabutkan kepala hotak aku ni.. janji aku dapat release sikit..

Macam mana aku nk selesaikan masalah yang sukar diselesaikan ?? Jawapan yang masih di awang-awangan.. dan aku tidak sabar menanti jawapan.. Apa harus aku buat ?? Bermacam-macam perasaan dan mainan yang bermain dalam kepala hotak aku.. dan ada yang setan sial ni yang mengacau..

InsyaAllah.. Aku masih menanti jawapan yang pasti... Aku masih berdoa menantikan jawapan.. Hanya KAU yang mampu merealisasikan impian ku.. dan aku percaya DIAlah YANG MAHA AGUNG !! Tiada lain yang disembah melainkan ALLAH...

Amin...

Masa